Warsztaty kulinarne. Smacznie, zdrowo i kolorowo!

Treść
17 czerwca uczniowie klasy III A wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Na zajęciach towarzyszyła im wykwalifikowana kadra z Zespołu Szkół Zawodowych i Placówek z Krościenka nad Dunajcem. Uczniowie pod opieką starszych kolegów przygotowywali zdrowe i kolorowe potrawy. W menu znalazły się m.in. kanapki z pastami warzywnymi – hummusem, guacamole oraz pastami z twarożku, zdrowa wersja burgerów z warzywnymi dodatkami, domowe ciasteczka owsiane, gofry oraz orzeźwiające koktajle przygotowywane na bazie jogurtu i maślanki z sezonowymi owocami. Dzieci z entuzjazmem podeszły do zadania – samodzielnie komponowały swoje kanapki, wykorzystując różnorodne, zdrowe produkty. Zajęcia nie tylko rozwijały umiejętności kulinarne uczniów, ale także poszerzały ich wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania. Zajęcia przebiegły w miłej i twórczej atmosferze,
a efekty pracy uczestników były nie tylko apetyczne, ale również estetyczne.
Po przygotowaniu kanapek uczniowie z przyjemnością skosztowali swoich własnych dzieł, ciesząc się wspólnym posiłkiem. Tego rodzaju zajęcia to doskonała okazja, by poprzez zabawę uczyć dzieci ważnych nawyków żywieniowych, które zaprocentują w przyszłości kuchni.
Składam serdeczne podziękowania Pani Stanisławie Kwiatek za wsparcie
w organizacji zajęć i urozmaicenie ich, a także jej uczniom za pomoc, którą oferowali
uczniom w wykonywaniu smakołyków.
I. Rysz